Concert de midi de la ville de Liège

Logo concert de midi de la ville de Liège

Menu principal

  • Programme
  • Informations
  • Composition du CA et de l’AG
  • Articles
  • Partenaires
  • Historique

10 March 2022

12h30 durée 1h

1639bis

Quintette à vent Orlando

Oeuvres

  • DVORAK, A.: Quintette d’après le quatuor op. 10, tr. M. Popkin
  • FOERSTER, J. B.: Quintette op. 95

Lieu

Salle académique de l'Université de Liège

Place du XX Août 7

4000 Liège

Partagez !

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

A propos des artistes

  • Bram-van-Sambeek-kl-430x644

    VAN SAMBEEK Bram

      Bram van Sambeek (1980) ontving in 2009 de Nederlandse Muziekprijs, als enige fagottist in de 30 jarige geschiedenis van de prijs. De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt. Ter gelegenheid van de uitreiking speelde Bram het fagotconcert van Gubaidulina met het Rotterdams Philharmonisch onder leiding van chef dirigent Nézet-Séguin. De Telegraaf schreef naar aanleiding van dit concert: “Hij hanteert zijn instrument frank en vrij als een spreekbuis, tovert de fraaiste timbres te voorschijn en kan ook in technisch opzicht alles.” In 2011 won hij een Borletti Buitoni Trust Award, en kort geleden werd hij toegelaten tot het programma “Chamber Music Society Two” van het Lincoln Center in New York. Van 2002-2011 was hij solofagottist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, en hij is regelmatig te gast als solo fagottist bij het London Symphony Orchestra en het Mahler ChamberOrchestra. Sinds 2011 besloot Bram zich te focussen op kamermuziek en solospel, en hij doceert aan het Conservatorium van Rotterdam, Codarts.
      Bram van Sambeek wordt regelmatig gevraagd als solist in binnen- en buitenland. Na zijn debuutrecital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw van Amsterdam in 2003 soleerde hij onder andere regelmatig bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Rotterdam Sinfonia, bij beide orkesten onder leiding van de chefdirigenten. Recentelijk heeft hij de fagotconcerten van Mozart, Villa-lobos en Gubaidulina als solist ten gehore gebracht met zeer gerenommeerde orkesten. Als kamermusicus is Bram van Sambeek zeer actief. Hij maakt deel uit van het Schulhoff Trio, en van het Orlando Kwintet. Daarnaast werkte hij samen met onder anderen AlexeiOgrintchouk, Cecilia Bernardini, Julius Drake, Liza Ferschtman, Izhar Elias en RetoBieri en Jorg Widmann, en speelde hij bij het Nederlands Blazers Ensemble, het ASKO-ensemble en de Ebony Band. In 2009/2010 kreeg hij een Carte Blanche in het Concertgebouw Amsterdam, bestaande uit vier concerten met onder andere het Prazak Kwartet en het Tempera Kwartet. Ook onderzocht hij met bijzondere experimenten de kamermuziek concert praktijk in samenwerking met Radio Kootwijk Live.
      Bram is regelmatig te gast op nationale en internationale festivals zoals het Delft Chamber Music Festival, het Orlando Festival, het West-Cork Chamber Music Festival en het Oxford Chamber Music Festival. Bram van Sambeek besloot op tienjarige leeftijd fagot te gaan spelen. Hij begon zijn studie bij Fred Gaasterland en vervolgde die aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Joep Terwey en Johan Steinmann. Na het afronden van zijn studie nam hij privélessen bij GustavoNúñez. Masterclasses volgde hij bij Brian Pollard en twee van de weinige echte fagotsolisten ter wereld: Klaus Thunemann en Sergio Azzolini. Bijzonder is het instrument dat hij bespeelt, de Heckel #11174, die eerder het eigendom was van zowel Klaus Thunemann als Sergio Azzolini. Nog tijdens zijn studie won Van Sambeek eerste prijzen tijdens het Prinses Christina Concours en de Nationale Finale van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. In 1999 werd hij door deze stichting uitgeroepen tot Muziektalent van het jaar. In 2008 ontving hij de tweede prijs op de internationale ‘Gillet-Fox Competition’ in de Amerikaanse staat Utah. In 2009 nam Bram zijn eerste solo CD op met Sinfonia Rotterdam voor Brilliant Classics. Het NRC schreef hierover: “Van Sambeek speelt zo moeiteloos, speels, levendig en muzikaal dat je niet meer snapt waarom de fagot met zijn lage timbre een ongebruikelijk soloinstrument is.” Bram werd aanbevolen door verscheidene beroemdheden zoals ValeryGergiev die hem naast “verygifted” ook als “noteccentric but a little bit unusual” kwalificeerde. In maart 2012 bracht Brilliant Classics Bram’s tweede cd uit waarop een grote variatie aan kamermuziek (inclusief een rocknummer!) op te horen is, en in de komende seizoen zal hij de nieuwe fagotconcerten van KaleviAho en Sebastian Fagerlund uitvoeren en opnemen voor het BIS-label.

    • Lars-Wouters-van-den-Ou635-430x644

      WOUTERS VAN DEN OUDENWEIJER Lars

        Klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer (1977) studeerde bij Charles Neidichaan The Juilliard School for Music te New York en bij Walter Boeykenste Rotterdam, mede dankzij the Fullbright Scholarship, Stg. Fondsvoor de Podiumkunsten, Nuffic Beurs. Hij behaalde eerste prijzen bij diverse internationale concoursen. In 1999 behaalde hij de Philip Morris Kunstprijs en in 2003 werd hem de Stichting Accelerando Beurs uitgereikt.

 In 1999 debuteerde Lars met een recital in het Concertgebouw te Amsterdam. In 2001-2002 verzorgde hij in de Rising Stars Concertserie met zeer veel succes recitals in New York en op de grote Europese concert podia. Lars treedt ieder seizoen regelmatig op tijdens de Spectrum Concerts te Berlijn en op de diverse internationale podia. Hij treedt bovendien regelmatig op met gerenommeerde ensembles zoals Altenberg Trio Wien, Auryn Kwartet en het Quatuor Danel. Tevens werkte hij als solist samen met dirigenten als Marc Soustrot, Michel Tabachnik, Hartmut Haenchen, Ed Spanjaard, Alan Buribayev en Jurjen Hempel met diverse orkesten in binnen- en buitenland zoals Rotterdams Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Het Brabants Orkest, Het Gelders Orkest, Amsterdam Sinfonietta, Philharmonischer Orchester Hagen, National Symphony of Portugal en het Nieuw Ensemble. 

Speciaalvoor hem schreef de Griekse componist Theodoris Abaziz het werk EURO (wereldpremière in de Carnegie Hall en de Europeese première in het Concertgebouw Amsterdam). In 2005 vertolkte hij de wereldpremiere van het Klarinetconcert van Willem Jeths. Lars kreeg in 2003 de Edison voor zijn debuut CD in de categorie “Young Masters”.Verder verscheen er op het Naxos label werk van Ernst von Dohnànyi, Ernst Toch, John Harbison en Paul Hindemith. Tevens verscheen zijn debuut bij Challenge Records met werk van Max Reger en deze werd lovend door de internationale pers ontvangen. Lars is verbonden aan het Brabants conservatorium als hoofd vak docent klarinet en is artistiek leider van het Toon festival Brabant te Den Bosch. Ook speelt hij in het Orlando Blaaskwintet en treedt regelmatig op in The Acadamy of Saint Martin in the Fields. Hij vormt een vast duo met pianist Hans Eijsackers.

      • Marieke-Schneemann-kl-430x644

        SCHNEEMAN Marieke

          Marieke Schneemann studeerde aan de Musik Hochschule Stuttgart en aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij FransVester, waar zij het solodiploma Cum Laude behaalde. Zijontving de Nicolai Prijs, de eerste prijs op het Tromp Concours en de ZilverenVriendenkransvan het Concertgebouw.
          Zij was solofluitist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest met chef dirigent Valery Gergiev en speeldedaarnaast in het Fodor Kwintet, de Amsterdamse Bach Solisten en het Nederlands Blazers Ensemble waarmee zij over de hele wereld optrad en talrijke tv en cd opnames maakte.
          Zij is regelmatigte gast op menig internationaal festival, waaronder het Internationaal Kamer Muziek Festival Utrecht, Delft Chamber music Festival, Orlando Festival.
          Zij maakte CD’ s met pianist Ralph van Raat (Rudolf Escher (Attacca)), “Schneemann en van Raat geven grauwe Hollandse luchten hun verdiende internationale allure.” (Luister), met pianiste Marietta Petkova (Gabriel Faure(Challenge Classics)), “Zang liefhebbers laten het wel om mee te zingen omdat de fluit en piano je herhaaldelijk de adembenemen.” (Luister), met cimbalisten Michiel Weidner en Jan Rokyta en multiartiest Armando (Bartok, “Uniek!” (Volkskrant) en Fortepianist Bart van Oort (Schubert (Quintone)).
          Zij speelt in het OrlandoKwintet en heeft een eigen serie in Felix Meritis Amsterdam met Schneemann & Co. wat klassieke kamermuziek op authentieke en moderne instrumenten brengt in combinatie met toonaangevende performers zoals beeldendkunstenaar Armando, schrijvers Nelleke Noordervliet en ToonTellegen, restaurateur Joop Braakhekke en rembrandt specialist Ernst van de Wetering. Schneemann & Co. Playground! brengt programma’s met verschillende generaties musici op het podium in combinatie met beeld en tekst.
          Ook legt zij zich de laatste jaren toe op het uitvoeren van Berio Sequenza III voor vrouwen stem en ontwikkeld zij zich daarnaast als beeldendkunstenaar.
          Marieke Schneemann geeft les op het Conservatorium van Amsterdam.

        • PaulineOostenrijk-kl-430x644

          OOSTENRIJK Pauline

            Pauline Oostenrijk is sinds 1992 als solo-hoboïsteverbondenaan het Residentie Orkest. In 1999 ontvingze de Nederlandse Muziek Prijs, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de Klassieke Muziek. Maar voordien had ze op nationale en internationale concoursen al de nodigeprijzen in de wachtgesleept, zoals de eersteprijs in het Gillet hoboconcours in Baltimore, die haar een recital in Carnegie Hall opleverde.
            Tot 2007 was ze hoofd vak docente hobo aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag, een functie die ze neer legde om meer tijd aan haar uitvoerende activiteiten te kunnen besteden. Ze maakt veel kamermuziek, met o.a. pianist Ivo Janssen, haar zus sopraan Nienke Oostenrijk, met het Utrecht String Quartet, het Orlando Blaaskwintet, en Nieuw Amsterdams Peil. Als soliste treedt ze regelmatig op met het Residentie Orkest, maar was ze ook tegast bij o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Kamer Orkest, Amsterdam Sinfonietta, het Brabants Orkest, het Orkest van het Oosten, het WDR Sinfonieorchester Köln, l’Orchestre d’Auvergne en het Salzburger Kammerorchester In de loop van de jaren maakte ze een indrukwekkend aantal cd’s.
            Inmiddels is Pauline ook actief als schrijfster van columns en korteverhalen. Zover scheen bij Gopher Publishers in 2006 haar eerste boek: ‘De geest van Stotijn en andere muziek verhalen’. En omdat de taal, net als de muziek, haar niet meer losliet, studeert ze sinds 2010 Nederlands aan de Universiteit Utrecht.

          • Ron-Schaaper-kl-430x644

            SCHAAPER Ron

              Ron Schaaper studeerdebij Peter Hoekmeijeraan het Conservatorium in Utrecht.
              Na zijn afstuderen specialiseerde hij zich op de kamermuziek en maakte deel uit van het NOG-Ensemble en het Euterpe blaaskwintet. Maakte met beide ensembles verscheideneopnames. Speelde in het Radio SymfonieOrkest en sinds 2004 bij het Residentie Orkest. Nog steeds actief in de kamermuziek bij o.a. het Orlando Blaaskwintet, Nieuw Amsterdams Peil en het Nederlands Blazers Ensemble. Musiceerde met o.a. Daniel Blumenthal, Janine Jansen en Liza Ferschtmann.
              Prijs winnaar bij het Prinses Christina Concours en het S.J.M.N. Concours. Studeerde bij Peter Hoekmeijer aan het Conservatorium in Utrecht.

            Programmation

            • Icone Googe plus
            • Icone Twitter
            copyright © midiliege.be - 2014